Corona covid-19: Wat zien we niet?

Net nu het lijkt dat we het ergste hebben gehad, ligt een nieuw gevaar op de loer. Iets om angst voor te hebben? Zeker niet, maar het gevaar onderkennen is van groot belang. Al die tijd hadden we in covid-19 een collectieve vijand die al onze aandacht leek te vragen. We moesten opeens fulltime thuis werken, de kinderen konden niet meer naar school, we mochten niet meer knuffelen, we hielden afstand van elkaar en konden de dingen die wij zo graag doen opeens niet meer doen. Nu de verspreiding van het virus lijkt af te nemen, liggen burn-out, overprikkeld zijn en depressie op de loer.

Het is een wereldwijd verschijnsel: ook de Verenigde Naties denken dat de toenemende geestelijke problemen bij mensen zijn veroorzaakt door „decennia van verwaarlozing en weinig investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Zelfs wanneer de coronapandemie onder controle wordt gebracht zullen verdriet, angst en depressie mensen en gemeenschappen blijven treffen”, zei António Guterres, secretaris-generaal van de VN.

Het virus heeft velen mensen in “standje overleven” gezet, een stand die veel meer invloed op ons functioneren kan hebben dan we ons realiseren. Dat geldt zeker voor mensen die, voordat covid-19 om de hoek kwam kijken, al bewust of onbewust last hadden van angsten.

Velen hebben zichzelf langdurig emotioneel of lichamelijk verwaarloosd en droegen -al voor de coronapandemie- dagelijks de gevolgen van ervaringen uit het verleden met zich mee. Dat maakte dat zij in hun werk of in hun privéleven niet meer zichzelf konden of durfden zijn. De coronapandemie zal door haar enorme impact deel gaan uitmaken van ons verleden. Het verleden is geen statisch begrip, het heden van nu maakt het verleden van straks. Het verleden is als het ware een emmer die zich steeds verder vult. Wanneer wij blijven hangen aan oude patronen, is die emmer uiteindelijk vol en lopen wij de kans onszelf te verliezen in slachtofferschap, eenzaamheid, verdriet of boosheid.

Het is van belang dat, zodra mensen zich opgebrand, ongelukkig of depressief gaan voelen, er op basis van hun hulpvraag gewerkt kan gaan worden aan het helen van die gevoelens en de ervaringen en angsten die er aan ten grondslag liggen.

Bewust of onbewust speelt angst een grote rol in ons leven. Ook covid-19 creëert angst. Hoe zou een leven zonder angst eruitzien? Het klinkt tegenstrijdig, maar velen van ons zijn doodsbang voor een leven zonder angst. Onze patronen, conditionering en overlevingsmechanismen zijn zo ‘normaal’ geworden dat we denken dat ze veilig zijn. We herkennen ons echter allemaal wel in één of meerdere van onderstaande angsten:

  • angst om iemand door covid-19 of een andere aandoening te verliezen
  • angst om te falen
  • angst om te voelen
  • angst om NEE te zeggen of voor verandering
  • angst om wat een ander van je vindt
  • angst om los te laten
  • angst om zichtbaar te zijn
  • angst om te binden
  • angst voor wat dan ook…

Paarden kunnen helpen

Oude patronen weerhouden veel mensen ervan om het leven te leven dat ze eigenlijk graag wensen, in het tijdperk post-corona zal dat alleen maar toenemen. Leren omgaan met de emmer die steeds voller wordt, kan door te onderzoeken welke oorzaken er “onder” de angsten liggen die mensen tegenhouden om nieuwe stappen te zetten in hun leven. Paarden zijn een prachtig hulpmiddel hierbij. Als vluchtdier zijn zij gewend hun om omgeving goed te lezen, dus ook de mens.

Angelic Insights is het eerste Retreat Centrum op de Veluwe waar met paarden wordt samengewerkt. Tijdens Retreats worden paarden ingezet om door middel van inzichten en oefeningen mensen weer dichterbij zichzelf te krijgen. Tijdens de sessies kunnen we in de bak 20×40 meter gewoon rekening houden met 1,5 meter afstand en de andere richtlijnen van het RIVM. Overal in het centrum zijn desinfecteermiddelen aanwezig.

De Retreats zijn er in verschillende vormen en voor verschillende ‘hulpvragen’. Er is onder meer een Retreat ‘Transformeer je Angst’. Er zijn in het centrum 2 slaapgelegenheden met eigen badkamer voor meerdaagse retreats. Voor de 3 daagse groepsretreat is een prachtige cottage in het dichtbij gelegen Garderen beschikbaar.

Over Retreat Centrum Angelic Insights

Het centrum is een veilige haven waar veiligheid, vertrouwen en volledig jezelf kunnen zijn voorop staan. Het is prachtig gelegen aan de rand van bos en heide vlakbij Speuld. Oorspronkelijk zou half mei 2020 een feestelijke opening van het Retreat Centrum plaatsvinden. Door Corona heeft de opening van het centrum helaas niet plaatsgevonden.

De eerstvolgende 3-Day Retreat met Paarden zal in juni 2020 plaatsvinden, met inachtneming van de noodzakelijke maatregelen teneinde verspreiding van covid-19 tegen te gaan. Zo hebben de deelnemende vrouwen elk een eigen privé kamer. Tijdens de Retreat is er voor als dat nodig is uiteraard ruimte om stil te staan bij de impact van covid-19.

Een paard als coach: onbevooroordeeld, confronterend, uitdagend, verbindend, doorbrekend, liefdevol en soms pijnlijk prachtig. Alles met het doel jou terug te brengen naar jouw krachtige kern, naar jouw innerlijke rust en naar jouw verlangens. Terug naar wie je werkelijk bent!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Retreat Centrum voor Zelfinzicht

Wil je via e-mail op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de Angelic Insights nieuwsbrief.

Ja, ik ontvang graag de Insights

You have Successfully Subscribed!